Vaatetus&Varusteet

VAATETUS

Pienten luistelijoiden aloittaessa uutta luisteluharrastustaan on vanhempien ensimmäinen kysymys usein: ”Mitä pannaan päälle?”. Niin kauan, kun pikku luistelukoululainen lähinnä seisten totuttelee jäähän ja luistimiin, tarvitaan yleensä riittävästi lämmintä päälle, esimerkiksi kevyt toppapuku ja sen alle riittävästi lämmittäviä vaatekerroksia. Mutta heti kun lapsi alkaa liikkua jäällä, on vaatetus syytä tarkistaa.

Yleisisin virhe on pukea lapsi liian lämpimästi!
Sopivankokoinen tuuli- tai verkkapuku ja sen alla riittävästi vaatekerroksia on hyvä luistelukoululaisen vaatetus. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota ihoa vasten olevaan vaatetukseen, sen tulee pitää lämpöä ja imeä kosteutta.

Lasten luistinsukat ovat yksi tärkeimpiä tarkistettavia varusteita. Luistinsukkien tulee olla ehdottoman hyvin istuvia, sopivankokoisia sekä lämpöä säilyttäviä sekä kosteutta imeviä. Huono luistinsukka valuu luistimissa mykkyrälle. Rakko jalassa on vaikea nauttia luistelusta!

Luisteluseuroissa useimmiten suositellaan, että pieni luistelija totuttelisi alusta asti käyttämään jäätunneilla sormikkaita. Napakat sormikkaat mahdollistavat rukkasia paremmin esim. erilaiset ”poimimme esineitä jäältä” -leikit. Etenkin aluksi voi varata tunnille mukaan useammankin parin sormikkaita, kastuneissa käsineissä ei ole kiva luistella. Päähän vielä napakka pipo tai kypärämyssy sekä kypärä!

 

VARUSTEET

Tärkein luistelijan hankinta on kunnolliset, tason ja harrastuksen mukaiset taitoluistimet. Viimeistään harrastuksen vakiintuessa on luistinostosten aika. Taitoluistinten myynti on Suomessa keskittynyt pääosin alan erikoisliikkeisiin, joita on eri puolella Suomea. (Kuopiossa Great Skate / Pasi Unkuri).

Aloittelevan taitoluistelijan luistimet maksavat uutena yleensä hieman reilut sata euroa, tarjouksista voi luistimia löytää jopa edullisemmin. Aloittelijan luistimissa terä on valmiiksi kiinnitettynä kenkään, edistyneemmät luistelijat ostavat kengät ja terät erikseen. Oikeat taitoluistimet säilyttävät oikein hoidettuina arvonsa erittäin hyvin, ja niitä on mahdollisuus jalan kasvaessa joko antaa kauppaan vaihdossa tai myydä eteenpäin suoraan pienemmille luistelijoille.

Tärkein ohje luistimia hankittaessa on ”Älä osta luistimia kasvun varalle!” Luistimen tulee olla oikean kokoinen ja jalkaa riittävästi tukeva. Taitoluistimeen ei siis varata kasvunvaraa, eikä tungeta kolmea eri sukkaa 🙂
Taitoluistimen oikea koko on yleensä sama kuin lapsen kengän koko.

Taitoluistelun erikoisliikkeet tietävät yleensä erinomaisesti,  millaisia luistimia aloittelevat luistelijat tarvitsevat. Ennen luistinten hankintaa voi kuitenkin aina kysyä vinkkiä ja neuvoja omalta ohjaajalta tai valmentajalta!